Naslag
A l'anglaise
Is een typisch Marokaanse kruidenmix en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Welke kruiden en in welke hoeveelheid is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewrrd geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Het wordt vooral in de Marokaansekeuken gebruikt en is te verkrijgen in vooral de meest Belgische grootwinkels of Marokaanse winkels.
Ras en Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.
Hierbij een recept om het zelf te maken:
3 theel. zwarte peperkorrels
2 theel. gemberpoeder
2 theel. komijnzaad
2 thee. korianderzaad
2 theel. gemalen kaneel
½ theel. geraspte nootmuskaat
½ theel. paprikapoeder
½ theel. gemalen kurkuma
½ theel. zout
½ theel. gemalen piment
8 kruidnagels
Maak alles fijn in de vijzel en meng goed door elkaar
Aanbraden-bakken
het snel in hete boter,vet of olie laten kleuren (korstje geven) van vlees, gevogelte
en wild . Na deze bereidings wijze wordt het verder gebraden of gestoofd.
Aanfruiten :zie fruiten
Aanfruiten :zie fruiten
Aanmaken
Een papje maken van aardappelzetmeel of bloem met water of kookvocht.
Aanzetten
het heel snel aanbraden-bakken van ingrediënten.
Adelijk
-bestervingsproces van voornamelijk wild, en gevogelte waardoor het een speciale
smaak krijgt. Wordt sterk afgeraden omdat het in wezen gaat om een vorm van
bederf die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.
Afblussen
toevoegen van koude vloeistof (water of wijn)aan heet braadvet waarin vis of vlees
gebakken is, om de temperatuur snel te laten zakken voor de bereiding van jus.
Afgieten
Na het koken het water door de pan schuin te houden weg laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groente. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen het gezicht of de handen aankomt. Dit lukt door een deksel met een kleine kier op de pan te zetten. Het beste gaat afgieten naar het eigen lichaam toe.
Na het koken het water door de pan schuin te houden weg laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groente. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen het gezicht of de handen aankomt. Dit lukt door een deksel met een kleine kier op de pan te zetten. Het beste gaat afgieten naar het eigen lichaam toe.
Afmaken
verzamelnaam voor bewerkingen die vlak voor het opdienen van een gerecht dienen
te geschieden, zoals het op smaak brengen of het toevoegen van room etc.
Afschuimen
-het verwijderen met een schuimspaan van het schuim, meestal eiwit- van bouillon