Zoek Referentie

Naslag

A l'anglaise

Is een typisch Marokaanse kruidenmix en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Welke kruiden en in welke hoeveelheid is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewrrd geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd. Het wordt vooral in de Marokaansekeuken gebruikt en is te verkrijgen in vooral de meest Belgische grootwinkels of Marokaanse winkels. Ras en Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous. Hierbij een recept om het zelf te maken: 3 theel. zwarte peperkorrels 2 theel. gemberpoeder 2 theel. komijnzaad 2 thee. korianderzaad 2 theel. gemalen kaneel ½ theel. geraspte nootmuskaat ½ theel. paprikapoeder ½ theel. gemalen kurkuma ½ theel. zout ½ theel. gemalen piment 8 kruidnagels Maak alles fijn in de vijzel en meng goed door elkaar


Aanbraden-bakken

het snel in hete boter,vet of olie laten kleuren (korstje geven) van vlees, gevogelte en wild . Na deze bereidings wijze wordt het verder gebraden of gestoofd.


Aanfruiten :zie fruiten

Aanfruiten :zie fruiten


Aanmaken

Een papje maken van aardappelzetmeel of bloem met water of kookvocht.


Aanzetten

het heel snel aanbraden-bakken van ingrediënten.


Adelijk

-bestervingsproces van voornamelijk wild, en gevogelte waardoor het een speciale smaak krijgt. Wordt sterk afgeraden omdat het in wezen gaat om een vorm van bederf die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.


Afblussen

toevoegen van koude vloeistof (water of wijn)aan heet braadvet waarin vis of vlees gebakken is, om de temperatuur snel te laten zakken voor de bereiding van jus.


Afgieten

Na het koken het water door de pan schuin te houden weg laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groente. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen het gezicht of de handen aankomt. Dit lukt door een deksel met een kleine kier op de pan te zetten. Het beste gaat afgieten naar het eigen lichaam toe. Na het koken het water door de pan schuin te houden weg laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groente. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen het gezicht of de handen aankomt. Dit lukt door een deksel met een kleine kier op de pan te zetten. Het beste gaat afgieten naar het eigen lichaam toe.


Afmaken

verzamelnaam voor bewerkingen die vlak voor het opdienen van een gerecht dienen te geschieden, zoals het op smaak brengen of het toevoegen van room etc.


Afschuimen

-het verwijderen met een schuimspaan van het schuim, meestal eiwit- van bouillon