WITLOF-VELOUTÉ MET STELLENDAMSE GARNALEN


Ingredienten

500 gr. witlof,
1 grote kruimige aardappel, 1 dunne preistengel, nootmuskaat, 1 kleine ui,  ½ teentje knoflook, 1 laurierblaadje,
peper en zout

liaison van 3/4 dl room en 3 eidooiers, 
1½ ltr. geconcentreerde kippenbouillon, 200 gr gepelde stellendamse garnalen, 1 stronkje witlof in grove reepjes, voor garnering
, 1 dl lobbig geslagen room.

WITLOF-VELOUTÉ MET STELLENDAMSE GARNALEN

Bereiding

Snijd de voet van de witlofstronken en snijd de witlof in kleine stukjes. Snijd de gewassen prei in ringen en de geschilde aardappel in blokjes. Snipper de ui en knoflook fijn.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en laat ui, prei, knoflook en witlof 10 min. zachtjes zweten ( niet kleuren) met de deksel op de pan. Voeg vervolgens de kippenbouillon, peper, zout en nootmuskaat toe. Voeg de aardappels toe en breng aan de kook en laat 30 tot 40 min. zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes, pureer de soep met een staafmixer en zeef door een bolzeef. Breng de soep op smaak. Breng opnieuw aan de kook en bind met de liaison (de soep mag nu niet meer koken !)

Bak de reepjes witlof knapperig  in  boter of olie.

Presentatie
Verdeel de reepjes gebakken witlof  en de garnalen  over voorverwamde borden. Schenk er de soep op. Schep er een eetl. geslagen room op.

Wijnsuggestie
nvt

Jaargang
2003-2004 05-03