(concept) VIJGEN , KLETSKOP VAN PISTACHE

(concept)     VIJGEN  ,   KLETSKOP VAN PISTACHE

Menugang Nagerecht

Soort Overige

Jaargang 2019-2020 03-05

Keuken Frans

Type recept 0

Sterren

Koud Ja

Warm Nee

Ingredientenvoor 6 personen:

Voor het vijgen-roomijs: 200 gr vijgencoulis, ½ bl gelatine, 2 eigelen, 35 gr witte basterdsuiker, 1 dl. melk, 1 dl room, sap van ½ limoen.

Voor de kletskoppen (hele groep = 20 personen): 50 gr pistachenoten, 45 gr gesmolten boter, 150 gr witte basterdsuiker, ½ vanillestokje, 30 gr melk, 75 gr bloem. Voor de presentatie:  4 kleine verse rijpe vijgen, witte wijn met basterdsuiker, 1 vanillestokje en wat citroensap

Bereiding

Vijgen-roomijs:  Breng de melk aan de kook. Sla de eigelen met de suiker schuimig. Maak familie en laat tot à la nappe binden. Los de in koud water geweekte gelatine er in op. Laat afkoelen en voeg de vijgenpuree toe. Breng op smaak met limoensap. Sla de room lobbig en meng deze er onder door en draai in de ijsmachine op..

Kletskoppen: Verwarm de oven voor (195° C). Hak de pistachenoten fijn. Meng de boter en basterdsuiker. Werk de gezeefde bloem er door en als laatste de gehakte pistachenoten. Vorm balletjes van 2 cm. grootte en leg ze in een stalen ring op een met bakpapier beklede plaat. Plet ze iets (2 mm dik) en bak ze in 5-7 minuten mooi bruin en krokant. Haal ze uit de oven, verwijder de ring en vorm ze naar wens zolang ze nog heet zijn.

Presentatie: Snijd de verse vijgen in vieren open. Kook ze 30 minuten in witte wijn met basterdsuiker, 1 vanillestokje en wat citroensap. Laat afkoelen op een zeef.

Presentatie

Leg de ingesneden vijgen in een passende kom, schep het vijgen-ijs er bij en garneer met de kletskop.

Wijnsuggestie
De combinatie vijgen en noten vraagt om een kruidige wijn. De Banyuls van wijnhuis Valcros in de Zuidfranse Roussilon voldoet aan die eis. De wijn is van de Grenach Noir druif, en is een zgn. versterkte wijn (alc. toegevoegd om de fermentatie te stoppen zodat er veel restsuiker in de wijn is). De wijn is donkerrood, volzoet met een aroma en smaak van rozijn en ook pruim.De finale is krachtig en aanhoudend.De Banyulwijn wordt meestal in èèn adem genoemd met chocolade, maar past ook uitstekend bij pruim, vijg en ander donker fruit en -niet te vergeten- zelfs bij zoete meloen.

PDF dowloaden | Afdrukken