(concept) VENKEL , MELOEN , KOMKOMMER , MUNT

(concept)   VENKEL  ,  MELOEN  ,  KOMKOMMER  ,   MUNT

Menugang Voorgerecht

Soort Overige

Jaargang 2019-2020 03-02

Keuken Italiaans

Type recept 0

Sterren

Koud Ja

Warm Nee

Ingredienten

voor 4 personen: 

Voor de salade: 1
middelgrote venkelknol, ¼ rijpe honingmeloen, ½ rijpe galiameloen, 75 gr zwarte
ontpitte olijven,  1/3 komkommer zonder
zaadlijsten in dunne plakjes, 1/3 komkommer in kleine bolletjes, 25 gr verse
munt (= 10 gram blaadjes) fijngesneden (Houd wat blaadjes apart om te garneren),
¼ rode peper in flinterdunne julienne, 2 tl geroosterd maanzaad, geraspte
schil van 1 sinaasappel. Voor de dressing: sap
van 2 sinaasappels, 1 flinke el
vloeibare honing, zout en versgemalen zwarte peper, 2 el extra vergine olijfolie (dressing is ook
lekker met ijskoude watermeloen).

Bereiding

De salade: Snij de venkel op de snijmachine of met een mandoline in flinterdunne plakjes, zorg daarbij dat alleen de venkelrokken en niet het hart worden gebruikt. Steek met een fleuristeboor (= kleinste parisienneboor) kleine bolletjes (met schil) uit het ene deel van de komkommer en snij de rest, (zaadlijsten verwijderd), in lange dunne plakjes. Verwijder de pitten uit de meloen en steek er met de pomme parisienne boor balletjes uit. Snij het “meloenafval” in kleine brunoise. (hiervan kan evt. een meloensorbet gedraaid worden > zie recept)

De dressing: kook het sap van de sinaasappels met de honing in tot de helft, laat afkoelen en voeg de olijfolie, peper en zout toe.

Meng de venkel, komkommer, meloen, olijven, rode peper en munt bij elkaar in een grote kom. Zorg ervoor dat de compositie zo droog mogelijk is.

Meloensorbet:  500 gram meloen pureren, het sap van citroen toevoegen en met de basissiroop (suikersiroop 28ºBaumé) aanvullen tot een gewichtsverhouding van 18° Baumé. en in de sorbetière tot sorbet afdraaien

Presentatie

Schep de salade in een mooi bergje in een bord met diepe spiegel, een schaal of een glas en besprenkel met de dressing. Bestrooi als laatste met de sinaasappelrasp en het maanzaad. Serveer indien gewenst met een bolletjes meloensorbet. Garneer met een blaadje munt.

Wijnsuggestie
Een mooi vegetarisch gerecht met zowel zure als zoete tonen. Hier past het beste een wijn met zeer milde zuren zodat de zuren zich niet op kunnen“stapelen” anders wordt het geheel minder smakelijk. Het wijnhuis Soalheiro in het Noord-Westen van Portugal is bij ons bekend door vroegere afnamen en ook deze wijn van de Alvarinhodruif is een succes. De Alvarinho (in Spanje Albariňo) heeft de potentie om fijne, frisse en fruitige wijnen te leveren en dat vinden we terug in deze wijn met een aromatische smaak, een prima balans, fijne milde zuren en een goede lengte.

Vegetarisch gerecht

PDF dowloaden | Afdrukken