(concept) GELE EN GROENE COURGETTE , AUBERGINE , SALSA VERDE , PARMESAN , CROUTONS

(concept)  GELE EN GROENE COURGETTE  ,  AUBERGINE  ,  SALSA VERDE  ,  PARMESAN ,  CROUTONS

Menugang Voorgerecht

Soort Overige

Jaargang 2018-2019 10-02

Keuken Internationaal

Type recept 0

Sterren

Koud Ja

Warm Ja

Ingredienten

voor 8 personen

Voor de salsa verde: 1 handje verse basilicum, 1 handje verse krulpeterselie, 1 el kappertjes, 2 el olijfolie, zout en peper naar smaak Gegrilde groenten: 1 groene courgette,  1 gele courgette, 1 aubergine, 16 kerstomaatjes, 4 el olijfolie extra vergine, 3-4 tl gedroogde oregano, 1 teentje knoflook. Croutons: ½ ciabatta, olijfolie, zout en peper naar smaak, gedroogde oregano en tijm. Garnering: 1 el pijnboompitjes, enkele blaadjes verse basilicum, 70 gr Parmezaan (aan het stuk), 50 gr rucola, ½ rode ui, olijfolie extra vergine

Bereiding

Salsa verde. Hak de kruiden en kappertjes grof. Doe in een kommetje en meng met de olijfolie en wat zout en peper. Bruneer de pijnboompitjes.

Gegrilde groenten: Maak een mengsel van olijfolie, oregano en uitgeperste knoflook. Snijd de ongeschilde courgettes en aubergine in lange plakken van ca. ½ cm dik. Bestrijk ze met het mengsel. Verwarm de grillpan of contactgrill tot dat hij heel erg heet is. Leg de plakken naast elkaar op de grill. Bestrooi de plakken tijdens het grillen met wat oregano. De groenten zijn klaar wanneer ze een mooi streepje hebben, bestrooi met peper/zout en zet ze apart. (houd lauwwarm).  Grill als laatste de tomaatjes.

Croutons:  Snijd het brood in blokjes van 1,5 x 1,5 cm. Doe in een kommetje wat olijfolie met grof zeezout en peper uit de molen, voeg wat gedroogde oregano en tijm toe. Werk het brood door de olijfolie. Zet een koekenpan op het vuur en bak de croutons mooi goudbruin (let op, laat niet verbranden).

Presentatie

Snijd de gegrilde groenten in niet te grote schuine repen, meng voorzichtig met de rucola door elkaar. Voeg de salsa verde toe. Verdeel de croutons over de salade. Maak van de Parmezaanse kaaskrullen door er met een kaasschaaf krullen van te snijden, die je over de salade verdeelt. Maak af met wat verse blaadjes basilicum, reepjes rode ui, pijnboompitjes en de gegrillde kerstomaatjes. Besprenkel het gerecht en het bord met olijfolie.

Wijnsuggestie
Een mooie vegetarische salade vraagt om een overwegend frisse wijn. De Ribollo Gialla van het domein Tenuta Viscone in Friuli-Venezia (N.O.Italië) is zo’n wijn. De Ribollo is een onbekend inheems ras met een flinke zuurgraad. De mineralige wijn heeft een aroma van citrus en bloemen, heeft een frisse aanzet met daarop volgend een aangename mondvulling teweeg gebracht door enkele maanden sur lie-rijping (op de afgestorven gistcellen). De afdronk is aanhoudend en mooi zuiver.

PDF dowloaden | Afdrukken