GEHAKT , HONING-TROSTOMAAT , KARAMEL , CHILISAUS

GEHAKT   , HONING-TROSTOMAAT   ,    KARAMEL   ,   CHILISAUS

Menugang Amuse

Soort Overige

Jaargang 2018-2019 10-01

Keuken Fusion

Type recept 0

Sterren

Koud Nee

Warm Ja

Ingredienten

voor 10 personen:

 Voor 20 pittige gehaktballetjes: 4 bosuitjes, 2 rode chilipepers, zeer fijn gesneden , 1 ei, 2 el maïzena, komijn, 500 gr half-om-half gehakt, 50 gr grijze garnalen, olie om in te bakken De saus: 1 2 uien, 2 teentje knoflook,00 ml ketjap manis, 4 el oestersaus,  2 tl sambal oelek, 1 el bruine basterdsuiker, 50 ml witte wijnazijn   Voor de gekruide panko:  50 gr panko, 25 gr geraspte Parmezaan, 2 el olijfolie, 1 tl kippenbouillonpoeder, Provençaalse kruiden, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout, peper  Voor de gekaramelliseerde tomaatjes: 150 gr suiker, 3 el water, 1 el wijnazijn, Tabasco, snufje chilipoeder, ½ tl koenjit, 1 tl zwart komijnzaad (nigella), 10 ontvelde  honing-trostomaatjes Voor de garnering:  decoratieve prikkers, 1 chilipeper in ringetjes (zonder zaadlijsten), korianderblaadjes.

Bereiding

Pittige gehaktballetjes: Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en hak de chilipepers fijn en meng samen met het ei en maïzena door het gehakt, meng met de garnalen en kneed goed door. Breng op smaak met komijn, zout en versgemalen peper. Rol er kleine balletjes van.

Verhit een scheut olie in een pan en bak hierin de balletjes rondom bruin.

De saus: Voeg de fijngesneden ui en de knoflook uit de knijper toe en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de ketjap, oestersaus, sambal, suiker en de azijn toe . Laat de saus op zacht vuur inkoken tot sausdikte.. Zeef de saus en gaar de gehaktballetjes er even in. Houd warm.

Gekruide panko: Verwarm de oven voor op 175°C. Vermeng de panko met de Parmezaan, de olijfolie, het bouillonpoeder, de Provençaalse  kruiden, het paprikapoeder, de knoflooksnippers, zout en peper. Spreid het geheel uit op een met bakpapier bekleed bakblik en bak de kruimels in een kwartiertje goudbruin en knapperig, onder af en toe omroeren. Laat afkoelen. Doe de knapperig gekruide panko kruimels in een diep bord

Gekaramelliseerde honing-trostomaatjes: 

Prik elk tomaatje aan een prikker (door het ‘oog’ van het kroontje).

Water-azijnmengsel: Vermeng de wijnazijn, de Tabasco, de chilivlokken, de koenjit, de nigella en wat zout en peper met een paar eetlepels water in een klein kommetje.

Karamel: Doe de suiker in een pan met dikke bodem. Bevochtig met wat water, verwarm zonder te roeren en laat de suiker karamelliseren. (Niet aankomen, alleen de pan schuin houden om alles egaal goudblond te laten worden).  Blus af met het gekruide water-azijn-mengsel en laat tot een dikke saus opkoken. (evt nog wat water toevoegen om de karamel te verdunnen. Doop dan snel alle tomaatjes tot ongeveer halverwege in de karamel en rol door de knapperige panko.  (Zet een  bord klaar, bekleed met bakpapier om de gekaramelliseerde tomaatjes op te leggen).  

Presentatie

Zet twee tomaatjes en twee gehaktballetjes met wat saus op het bord. Garneer met ringetjes chilipeper en bosui en een takje koriander.

Wijnsuggestie
n.v.t.

Pittige Indische gehaktballetjes en gekarameliseerd honingtomaatje

PDF dowloaden | Afdrukken