APPEL , BRAMEN , ANGLAISE

APPEL    ,    BRAMEN   ,    ANGLAISE

Menugang Nagerecht

Soort Overige

Jaargang 2018-2019 08-05

Keuken Internationaal

Type recept 0

Sterren

Koud Ja

Warm Nee

Ingredienten

voor 4 personen: 

60 gr boter, 200 gr Granny Smith (geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes), 40 gr kristalsuiker, 100 gr (diepvries-) bramen, 2 plakken tramezzini-brood. Anglaisesaus: 3 eigelen, 100 gr suiker, ½ vanillestokje en 1½ dl room.

Bereiding

Smelt 15 gr boter in een steelpan. Voeg appels en suiker toe en kook 5 minuten op laag vuur tot de appel zacht beginnen te worden, maar nog niet tot pap gekookt. Voeg, indien nodig, een scheutje water toe. Haal de appels van het vuur. Roer de bramen erdoor, proef of het zoet genoeg is en voeg, indien gewenst, nog wat suiker toe. De vulling hoort redelijk zoet te zijn, want er zit geen suiker in het broodomhulsel.

Smelt de rest van de boter en gebruik een beetje om de (beker)vormpjes in te vetten.

Rol het tramezzinibrood met een deegroller wat platter, Snijd 4 broodrondjes, zo groot als de bodem van de vormpjes en 4 grotere rondjes als deksel. Snijd de rest van het brood in repen ter hoogte van de vorm. Bestrijk één kant van elk stuk brood met gesmolten boter. Leg de kleine rondjes met de boterkant naar beneden in de vormpjes. Bekleed de zijkanten van de vormpjes met de repen, boterkant naar buiten. Snijd eventueel wat kleine stukken op maat om te zorgen dat de vormpjes helemaal bekleed zijn. Verdeel de vulling over de met brood beklede vormpjes en dek af met het brooddekseltje, boterkant naar beneden. Vouw uitstekende uiteinden van de broodrepen over de dekseltjes om ze op hun plek te houden.

Maak een Anglaise saus (basisrecept: 3 eigelen, 100 gr suiker, 1½ dl room, vanille).

Presentatie

Zet de broodtaartjes 40 minuten voor gebruik op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200°C en bak 20 minuten tot goudbruin. Laat 10 minuten rusten en stort ze vervolgens in ondiepe kommen. Snijd er aan tafel een puntje uit zodat de inhoud er uit kan vloeien. garneer met 3 verse bramen p.p. Serveer ze warm, met roomijs of anglaisesaus.

Wijnsuggestie
Appel en bramen, maar ook roomijs en anglaisesaus: zuur en wat zoet en romige begeleiding. Zaak dus om te zoeken naar een dessertwijn die zowel het zuurtje als de zoete romigheid aankan. De Chateau Vari uit Monbazillac is voor ons geen onbekende. Het gebied Monbazillac is een onderdeel van de Bergerac in het Zuidwesten van Frankrijk. De gebruikte druiven zijn muscadelle, sauvignon en sémillon. De wijn is biologisch gemaakt en heeft Botrytis: frisse zuren en edelzoet. Bij deze schitterende zoete wijn valt op dat hij niet te alcoholisch en zwaar is, maar juist beschikt over een prachtige frisheid, met tonen van mandarijn, honing, bloesem en zoete perzik. (Wijnkoperij Okhuysen

Appelbramencharlotte

PDF dowloaden | Afdrukken