BOSPADDENSTOELEN , TRUFFEL

BOSPADDENSTOELEN   ,   TRUFFEL

Menugang Soep

Soort Overige

Jaargang 2018-2019 07-03

Keuken Frans

Type recept 0

Sterren

Koud Nee

Warm Ja

Ingredienten

voor 4 personen:

Bospaddenstoelensoep:  25 gr gedroogde bospaddestoelenmix, 4 dl water, 1 ui, 20 gr boter, 2 el Franse cognac, 2 dl runderbouillon, 1 teen knoflook, takje tijm, ½ takje rozemarijn, 1 dl room, ½ el truffeltapenade, ½ el gehakte peterselie, liason van 1 losgeslagen eigeel en 1 deel room. Garnituur: 100 gr gemengde verse paddenstoelen (kastanjechampignons, shi-i-take, pied de mouton), 1 fijngesneden uitje, ½ teentje knoflook.

Bereiding

Voorbereiding: Week de gedroogde paddenstoelenmix in 5 dl kokend water, laat van het vuur af intrekken. Décanteer het weekvocht en bewaar het. Gebruik de paddenstoelen voor de soep, snij ze klein.

Bospaddenstoelensoep: Verhit de boter en fruit de knoflook en het sjalotje met de kruiden op een halfhoog vuur goudgeel en glazig. Voeg alle paddenstoelen toe en laat ze 3 min. meebakken. Schenk de cognac er bij en breng het op een hoog vuur aan de kook. Kook 2 min. door. Voeg de runderbouillon, het weekvocht van de paddenstoelen, tijm en rozemarijn en de slagroom toe en kook de soep 15 min. op een laag vuur. Verwijder de tijm en rozemarijn. 

Blender de soep in de Magimix, zeef en laat tot de gewenste smaak reduceren. Bind met een liaison (1 deel room / 1 deel eigeel). De soep mag dan niet meer koken. Voeg de truffeltapenade toe.

Bak de grof gesneden verse paddenstoelen met sjalot en knoflook op smaak.

Presentatie

Verdeel de gebakken paddenstoelen over warme borden, schep de soep er bij en strooi de peterselie er overheen.

Wijnsuggestie
Dit romige soepje heeft wel wat sterke smaken, daarbij vooral denkend aan de gedroogde paddenstoelen. De Campana Blanc van Château Beauregard Mirouze in het grote wijngebied van Corbières (Languedoc) is filmend en heeft voldoende body om goed aan te sluiten. Het is een assemblage van hoofdzakelijk Marsanne (body en alcohol), Rousanne (finesse en elegantie). Deze druiven komen oorspronkelijk uit de Rhône. In het florale aroma onderscheiden we ook perzik. Het is een sappige en fruitige wijn met ’n ietsje citrus en een aangename en aanhoudende finale.Leverancier: Okhuysen.

PDF dowloaden | Afdrukken