Zoek recept

Recepten

COQUILLES ST.JACQUES MET GEBAKKEN WITLOF IN EEN LICHTE KERRIESAUS

Menugang Voorgerecht

Soort Schaal/schelpdieren

Jaargang 2007-2008 07-02

Keuken Frans

Type recept -

Sterren

Koud Nee

Warm Ja

Ingredienten
voor 6 personen:
12 verse coquilles
12 kleine struikjes witlof
2 theelepels suiker
2 eetlepels arachide- of sesamolie
2 eetlepels balsamico-azijn
peper en zout
1 theelepel kerriepoeder
1 dl. noilly prat
2 1/2 dl. room / 100 gram boter

Bereiding
SAUS: Kook de noilly prat met de kerrie in tot deze stroperig wordt. Kook de room in tot sausdikte en voeg deze bij de ingekookte noilly prat. Monteer de saus met boter. Breng op smaak. WITLOF: Was en droog het witlof en snijd de struikjes hierna in stukjes. Verhit de olie en zet het gesneden lof goed aan. Bestrooi het met suiker en blijf het omscheppen zodat de suiker karamelliseert. Blus het af met azijn en laat het overtollige vocht verdampen. Breng het gerecht op smaak met peper en zout. COQUILLES: Droog de coquilles, bestrooi ze hierna met een beetje peper en zout, bestrijk ze met olie en grill ze aan beide kanten in een hete grillpan. Snijd ze horizontaal doormidden.

Presentatie
Leg het lof met behulp van een grote uitsteekvorm mooi rond op het bord Leg hierop de gehalveerde coquilles (4) met de gegrillde zijde naar boven Schep de saus er omheen.

Wijnsuggestie
Bitter-zoet en romig zijn de smaakkenmerken van dit eerste gerecht, met een tikje zuur van de balsamico. In tegenstelling tot een op witte wijn gebaseerde saus zal de gebruikte NoillyPrat een wat minder zuur stempel drukken op dit gerecht. De wijncommissie hoopt dat de kerrie niet in overmaat aanwezig zal zijn. Spaarzaam gebruikt kan hij mooi combineren met onze Pinot Blanc Domaine Clos des Rochers. De Pinot Blancdruif wordt van oorsprong vooral verbouwd in de Elzas en in Noord Italie en Oostenrijk en verder in de Balkanstaten. Ook in de nieuwe wereld wordt steeds meer Pinot Blanc verbouwd. (ISPC).

PDF dowloaden | Afdrukken