Zoek recept

Recepten

voorstel BD 2019: GAMBA > IN KROEPOEK GEFRITUURDE GAMBA OP ZOETZUUR VAN SPITSKOOL

voorstel BD 2019: GAMBA > IN KROEPOEK GEFRITUURDE GAMBA OP ZOETZUUR VAN SPITSKOOL

Menugang Voorgerecht

Soort Vis

Jaargang 2009-2010 11-02

Keuken Internationaal

Type recept 0

Sterren

Koud Nee

Warm Ja

Ingredienten
6 personen
DE SAUS:
2 grote zoete puntpepers
(of rode paprika) zonder zaadlijst
1 granny smith, geschild en zonder klokhuis
1 dl frambozenazijn, 1½ dl gembersiroop
10 gr. geraspte laoswortel,1 teen knoflook, gehakt
8 druppels tabasco, zout uit de molen
VOOR DE GAMBA'S
250 gr. ongebakken gekleurde kroepoek
12 gamba's, gepeld met de staart eraan
100 gr. bloem, 2 eiwitten
peper en zout uit de molen, sojaolie om te frituren
ZOETZUUR VAN SPITSKOOL:
voor 20 personen;
2 tenen knoflook, fijngehakt en½ rode peper, fijngehakt
1 ltr. gembersiroop, sap van 6 limoenen, 15 druppels sesamolie, 15
gr. geroosterd sesamzaad
20 druppels Thaise vissaus, 800 gr. juliënne van spitskool,
TER GARNERING:
6 takjes koriander, 6 takjes doperwtencress

Bereiding
DE SAUS: Doe alle ingrediënten m.u.v het zout in een pan en stoof ze tot moes. Wrijf door een bolzeef en breng op smaak met zout. VOOR DE GAMBA'S Vijzel de kroepoek en draai daarna in de magimix zo fijn mogelijk. Bestrooi de gamba's met peper en zout en haal ze door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, haal door het eiwit en paneer in het kroepoekpoeder. Bak de gamba's in sojaolie in een ruime pan op 190°C. Let op dat alle kroepoek ook gepoft is (anders wordt ze taai!). Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout uit de molen. ZOETZUUR VAN SPITSKOOL: Roer knoflook t/m vissaus door elkaar, breng even aan de kook. Giet heet over de kool en laat die, van het vuur af, afgedekt 5-10 minuten marineren. Doe over in een zeef om uit te laten lekken en dien dan meteen op.

Presentatie
Schep de spitskool in ruime glazen, druppel wat van het overtollige vocht van het zoetzuur over de spitskool in de glaasjes. Serveer de gamba's op de spitskool, garneer met doperwtencress en koriander en serveer de saus er apart bij.

Wijnsuggestie
In dit gerecht is de faktor zoet ruimschoots aanwezig. Dat de keuze op een Pinot Gris valt is dan ook logisch omdat deze edele druif een wijn geeft met een licht zoetje. Het wijnhuis Michel Fonné in de Elzas heeft de druiven manueel geoogst en traditioneel gevinificeerd, dus straight, waarbij de wijn rond is, complexe aroma’s ontwikkeld heeft en een aanhoudende aangename afdronk heeft. (Bart Purmerend)

PDF dowloaden | Afdrukken